onsdag 8 juni 2016

Ingen omställningsersättning som egenföretagare?

Flera fackförbund gör reklam för att man skall gå med i deras organisation som egenföretagare, en sak man då ofta trycker på är tryggheten i att ha en inkomstförsäkring. Visst det är sant, men bara om man har en vanlig anställning. Har du en enskild firma kan det bli svårt att utnyttja rätten till a-kassa och extra omställningsförsäkring som arbetssökande utan att ge upp drömmen om egen firma helt och hållet.

En förutsättning för att du skall kunna få arbetslöshetsersättning är nämligen att man kan påvisa att man söker jobb på heltid. Om du har enskild firma måste du därför tydligt visa att du inte kommer arbeta med ditt företag samtidigt som du erhåller pengar från arbetslöshetskassan.

Vilande företag eller helt upphöra med verksamheten?

Det finns i huvudsak två möjligheter för dig som företagare att ställa dig till arbetsmarknadens förfogande. Du kan välja att avsluta ditt bolag helt och hållet alternativt låta det bli ett "vilande företag" över obestämd tid.

Dock är Skatteverkets rekommendation att lägga ner hela verksamheten om det inte sker några affärer under en längre tidsperiod.

Varför kan man inte få arbetslöshetsersättning om driver enskilt företag?

Det huvudsakliga skälet som brukar anges till att man inte kan få pengar från a-kassa och inkomstförsäkring om man driver enskild firma, är att man skall söka arbeten på heltid. Samma regler tillämpas för arbetssökande som vill studera, väljer de studier upphör rätten till arbetslöshetsersättning.

Ett annat skäl är att det finns en uppenbar risk att a-kassan missbrukas av "arbetslösa" nyföretagare som behöver företagsfinansiering under uppstartsfasen.

Måste man vara medlem i a-kassa?

Det är helt frivilligt att vara med i en a-kassa eller inte, men för att ha rätt till arbetslöshetsersättning och ha någon som helst glädje av en inkomstförsäkring måste man vara medlem. Utan ett sådant medlemskap är den verkningslös. Inkomstförsäkringen ersätter nämligen enbart den del av lönen som överstiger taket i a-kassan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar